Un home com cal

16/7/07
Notícia apareguda avui al Periòdico de Catalunya:

Un australià renuncia a 3.650 milions d'euros per mantenir la tradició a les seves terres

EL PERIÓDICO
BARCELONA

L'australià Jeffrey Lee no perd ni un segon del seu temps pensant en l'elevadíssim valor de l'urani, malgrat que la cotització d'aquest metall podria convertir-lo en un dels homes més rics del món. I és que la firma energètica francesa Areva està disposada a pagar més de 5.000 milions de dòlars (uns 3.650 milions d'euros) per extreure 14.000 tones d'urani d'un terreny propietat de Lee, segons informa el diari Sydney Morning Herald.

Lee és membre del clan Djok i el principal responsable d'un dipòsit d'urani de Koongarra. Ell assegura que mai accedirà a les pretensions de les empreses que l'assetgen. "Hi ha llocs sagrats, especials que estan sota la meva responsabilitat. No estic interessat en les ofertes de l'home blanc. No m'importen els diners, ja tinc una feina i puc anar a pescar i caçar. Això és tot el que necessito", afirma l'home, de 36 anys.

Sotmès a una gran pressió

"Estic sotmès a una gran pressió i durant molt temps no he volgut parlar ni pensar en Koongarra. Però ara vull parlar públicament sobre això perquè tinc por pel futur de les meves terres", ha dit. "He après tot el que sé a l'ombra de la meva àvia. Vaig sentir totes les històries i vaig aprendre tot el que tenia a veure amb aquesta terra, i ara desitjo transmetre-ho als meus fills", ha subratllat al rotatiu australià.

Areva pretén extreure urani en la seva explotació de 12,5 quilòmetres de superfície, aprofitant el gran increment del preu de l'urani al mercat internacional. Però la negativa de Lee afegeix una gran pressió al Govern Federal per incorporar aquestes terres al Parc Nacional de Kakadu, cosa que faria canviar-ne l'estatus i passaria a ser un territori protegit. L'opinió pública segueix el cas amb gran expectació.

El futur relleu

El Govern de Howard ha mantingut sempre que no aprovaria la creació de cap mina nova al territori sense el consentiment dels amos de les terres. L'Executiu va traslladar a la Unesco que facilitaria la integració de les terres al parc de Kakadu si així ho sol·licitaven els propietaris.

Lee, que treballa com a guardaboscos a Kakadu, ha declarat que si Koongarra forma part d'aquest territori ell respirarà tranquil. "Així, les lleis, els costums, els arbres, les plantes i l'aigua d'aquest lloc continuaran igual que quan em va ser traspassada la responsabilitat de tenir-ne cura per part del meu pare i el meu avi", ha declarat. El que no té tan clar és a qui traspassarà el relleu per defensar aquest territori: Lee és solter i no té cap fill. "És una cosa sobre la qual encara he de reflexionar," es limita a dir.

3 Comentaris:

Boira ha dit...

Llàstima que hi hagi tant poca gent al món que sigui així...

marietadelullviu ha dit...

Integrar les terres al parc de Kakadu i així quedaria com a territori protegit... protegit?Per qui?Per el govern?Per l'estat?Quan aquest home ja no estigui tot el que ha protegit i respectat es perdrà. No et pots fiar mai de qui té poder.

simón ha dit...

Exacte, quan aquest home mori alguna de totes aquestes bèsties carronyeres es farà amb el control del terreny i podran continuar fent forats i destrossant el nostre planeta, que sembla que es l'únic que sabem fer...